Boonzaak brengt biodiversiteit terug op het bord en laat je proeven hoe lekker lokale bonen zijn. Een gezond product met complexe en wisselende smaken. Tempeh van steeds weer een andere boon die je alleen even kort hoeft te bakken of stomen, maar natuurlijk ook kan bereiden zoals je dat gewend bent.
Bonen en een beetje mycelium. Meer niet. Bonen in de vorm van tempeh zitten vol vitaminen, vezels en eiwitten die goed te verwerken zijn door je lichaam. Door fermentatie zijn deze ook nog eens goed te verwerken door je lichaam.De eiwittransitie kan volgens ons samen gaan met gastronomie en hoeft niet mee in trend van ultrabewerkt voedsel.
Citroenboon, Friese woudboon, Schokker; elke boon heeft zijn eigen smaakprofiel en textuur die de tempeh uniek maakt. Mals, knapperig en romig aan de binnenkant. Fermentatie ontsluit complexe smaken uit de bonen. Deze tempeh heeft daarom weinig nodig; de entrecote van het plantenrijk.
Tempe(h) is afkomstig van Java in Indonesië, waar het dagelijkse kost is. Het is een gefermenteerde cake van met name bonen, granen en noten. De schimmels komen van nature op Java voor en men heeft er de fermentatie techniek geperfectioneerd. Al lang wordt er tempeh gemaakt van verschillende ingrediënten. De naam ‘tempeh’ verwijst zowel naar de techniek als naar het eindproduct. De “h” op het eind is in het westen toegevoegd om verwarring over de uitspraak te voorkomen.
Boonzaak brengt biodiversiteit terug op het bord en laat je proeven hoe lekker lokale bonen zijn. Bonenplanten zijn precies wat we nu nodig hebben: ze binden stikstof, maken het bodemleven gezonder en door ze te telen voor consumptie behouden we deze mooie soorten. De boer kan er meer aan verdienen, omdat het direct in onze mond belandt en niet in die van de veeindustrie of andere toepassingen.
Boonzaak brengt biodiversiteit terug op het bord en laat je proeven hoe lekker lokale bonen zijn. Bonenplanten zijn precies wat we nu nodig hebben: ze binden stikstof, maken het bodemleven gezonder en door ze te telen voor consumptie behouden we deze mooie soorten. De boer kan er meer aan verdienen, omdat het direct in onze mond belandt en niet in die van de veeindustrie of andere toepassingen.
Grauwe erwt tempeh - gerookte Paddestoelen - zwarte bes olie - daslook.
Wanneer de herfst inslaat, maar het bladgroen nog geurig deint in de wind. Grauwe erwt tempeh gebakken na een marinade in miso en paddestoelen garum. Ingemaakte daslookbloemen en een kruidige bessenbladolie voegen aroma toe aan de aardse smaken op het bord. Onze grauwe erwten worden geteeld door de familie Smak in Lutjewinkel.
Krombekboon tempeh- creme fraiche- dulse, lila (seringe)
De blini van de lage landen. Onze eigenste krombek is romig, maar bakt toch krokant. kort gebakken heeft ze de deegachtige structuur van een blini of bananenbrood. Ook heel lekker op een broodje, zachte smaak en zelfs voor zoete gerechten in te zetten.Onze biologische krombekbonen zijn geteeld door boer Jos Lamers tussen Lobith en Herwen.
Grauwe erwt tempeh - gekonfijte prei - BBQ citroen - sparren olie
Grauwe erwt tempeh van het vuur en rokerige citroen met een kruidige olie uit het bos. De grauwe erwt heeft een bijzondere stevige maar malse bite en bijna iets vissigs. Op open vuur of bakken met een beetje olie, veel meer heeft het niet nodig. Onze grauwe erwten worden geteeld door de familie Smak in Lutjewinkel.
Schokker groene erwt - Nuoc Cham - bleekselderij.
Klassieker uit de vietnamese keuken met de Schokker groene erwt! Een snelle combinatie om moeiteloos een sterrengerecht op tafel te zetten. Gebruik de Noordzee karamel siroop in de Nuoc cham en marineer de tempeh in de Tempeh Oil met een goede sojasaus en wat frisse rauwkost. Onze Schokkers worden geteeld door de familie Smak in Lutjewinkel.
Friesche woudboon tempeh - meiraap - vlierbloesem beurre blanc - zeekraal
Geen vis op de huid, maar tempeh op de kern gebakken. Combineer een Schokker- of Krombek tempeh eens met zilte groenten en een botersaus. Perfecte plantaardige gangmaker van een hoofdgerecht, waar je wisselende groenten en sausen omheen kan bouwen. De Friesche woudbonen worden geteeld door Jan Steverink in Silvolde.