Boonzaak brengt biodiversiteit terug op het bord en laat je proeven hoe lekker lokale bonen zijn. Een gezond product met complexe en wisselende smaken. Tempeh van steeds weer een andere boon die je alleen even kort hoeft te bakken of stomen, maar natuurlijk ook kan bereiden zoals je dat gewend bent.
Bonen en een beetje mycelium. Meer niet. Bonen in de vorm van tempeh zitten vol vitaminen, vezels en eiwitten die goed te verwerken zijn door je lichaam. Door fermentatie zijn deze ook nog eens goed te verwerken door je lichaam.De eiwittransitie kan volgens ons samen gaan met gastronomie en hoeft niet mee in trend van ultrabewerkt voedsel.
Citroenboon, Friese woudboon, Schokker; elke boon heeft zijn eigen smaakprofiel en textuur die de tempeh uniek maakt. Mals, knapperig en romig aan de binnenkant. Fermentatie ontsluit complexe smaken uit de bonen. Deze tempeh heeft daarom weinig nodig; de entrecote van het plantenrijk.
Tempe(h) is afkomstig van Java in Indonesië, waar het dagelijkse kost is. Het is een gefermenteerde cake van met name bonen, granen en noten. De schimmels komen van nature op Java voor en men heeft er de fermentatie techniek geperfectioneerd. Al lang wordt er tempeh gemaakt van verschillende ingrediënten. De naam ‘tempeh’ verwijst zowel naar de techniek als naar het eindproduct. De “h” op het eind is in het westen toegevoegd om verwarring over de uitspraak te voorkomen.
Boonzaak brengt biodiversiteit terug op het bord en laat je proeven hoe lekker lokale bonen zijn. Bonenplanten zijn precies wat we nu nodig hebben: ze binden stikstof, maken het bodemleven gezonder en door ze te telen voor consumptie behouden we deze mooie soorten. De boer kan er meer aan verdienen, omdat het direct in onze mond belandt en niet in die van de veeindustrie of andere toepassingen.
Boonzaak brengt biodiversiteit terug op het bord en laat je proeven hoe lekker lokale bonen zijn. Bonenplanten zijn precies wat we nu nodig hebben: ze binden stikstof, maken het bodemleven gezonder en door ze te telen voor consumptie behouden we deze mooie soorten. De boer kan er meer aan verdienen, omdat het direct in onze mond belandt en niet in die van de veeindustrie of andere toepassingen.
Balade minerale gaat perfect samen met zomerse kruiden salades. Een salade is de weergave van en rondom de moestuin in elk seizoen. Wilde bloemen en ingemaakte sparren topjes maken het af.
Maar ook in het wild geven seizoenen haar smaak. Langs de Nederlandse kustlijn groeien er allerlei zilte kruiden en groenten. Kijk bijvoorbeeld eens naar zeekool, strandbiet of zeevenkel. En gebruik vooral een heerlijk zilte sla.
Met de romige krombekboon, krokant gebakken, maak je in een handomdraai een verrassende variant op de klassieke Caesar. Heerlijk in combinatie met funky terroir uit L’étable Fumé. Met een dressing van rijke olijfolie en onze kruidenazijn maak je de salade helemaal af.
De blini van de lage landen. Onze eigenste krombek is romig, maar bakt toch krokant. kort gebakken heeft ze de deegachtige structuur van een blini of bananenbrood. Ook heel lekker op een broodje, zachte smaak en zelfs voor zoete gerechten in te zetten.Onze biologische krombekbonen zijn geteeld door boer Jos Lamers tussen Lobith en Herwen.
Grauwe erwt tempeh - gekonfijte prei - BBQ citroen - sparren olie
Grauwe erwt tempeh van het vuur en rokerige citroen met een kruidige olie uit het bos. De grauwe erwt heeft een bijzondere stevige maar malse bite en bijna iets vissigs. Op open vuur of bakken met een beetje olie, veel meer heeft het niet nodig. Onze grauwe erwten worden geteeld door de familie Smak in Lutjewinkel.